President Jens Weidmann van de Bundesbank verwerpt de roep uit een aantal Europese landen om de euro te devalueren om exporterende bedrijven te helpen.

Dat zei de topman van de Duitse centrale bank in een zondag gepubliceerd interview met het Duitse blad Focus.

Een afzwakking van de dure euro kan andere centrale banken volgens Weidmann ook bewegen tot ingrijpen waardoor een ,,devaluatiestrijd” onstaat die alleen maar verliezers kent. ,,Concurrentieposities worden niet versterkt door te devalueren maar door het op de markt brengen van aantrekkelijke producten”, aldus Weidmann. ,,Een sterke economie kan ook een sterke munt aan.”

Een aantal landen, waaronder Frankrijk, willen later dit jaar als het nieuwe Europees Parlement is geïnstalleerd praten over wat zij beschouwen als een excessieve kracht van de euro. De munt is circa 1,35 dollar waard, iets minder dan 1,40 dollar begin mei.

Lage inflatie eurozone

Weidmann wees ook van de hand dat de Europese Centrale Bank andere beleggingsproducten dan staatsobligaties zou moeten opkopen. ,,In sommige landen, waaronder Duitsland, bestaat het risico van een bubbel op de huizenmarkt. Moeten we dan als ECB bijvoorbeeld Nederlandse hypotheken gaan aanschaffen?”

De ECB besloot eerder deze maand unaniem tot een verlaging van de herfinancieringsrente en tot een negatieve depositorente, waardoor banken moeten gaan betalen om geld bij de centrale bank te stallen. Weidmann zei zijn bedenkingen te hebben over de maatregelen, maar hij stemde toch in vanwege de lage inflatie. Weidmann verwacht niet dat de negatieve depositorente de kredietverstrekking in de eurozone aanjaagt. ,,In Zuid-Europa is er bijvoorbeeld weinig vraag naar nieuwe kredieten vanwege de zwakke economie.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl